Deadly Illusions

241

แมรี่มอร์ริสัน (คริสเตนเดวิส) นักเขียนนิยายเขย่าขวัญที่ประสบความสำเร็จแต่งงานกับทอม (เดอร์มอตมุลโรนีย์) อย่างมีความสุขพร้อมลูกเล็กสองคน สำนักพิมพ์ของเธอขอให้เธอเขียนหนังสืออีกเล่มเสนอเงินล่วงหน้าสองล้านดอลลาร์ ในตอนแรกเธอปฏิเสธ แต่ต้องยอมรับหลังจากที่ทอมบอกว่าเขาสูญเสียอสังหาริมทรัพย์ไปครึ่งหนึ่งจากการลงทุนที่มีความเสี่ยง เอเลนเพื่อนของแมรี่แนะนำให้จ้างพี่เลี้ยงเด็กมาช่วยงานเด็ก ๆ ขณะที่เธอเขียนหนังสือและหลังจากการสัมภาษณ์เพียงไม่กี่ครั้งเธอก็จ้างเกรซ (เกรียร์แกรมเมอร์)

แมรี่มีบล็อกของนักเขียนและใช้มิตรภาพที่เบ่งบานกับเกรซเพื่อสร้างแรงบันดาลใจให้เธอ จากนั้นแมรี่ก็เริ่มมีสิ่งที่ดูเหมือนจะเป็นเรื่องเพ้อฝันทางเพศเกี่ยวกับเกรซ ดูเหมือนเธอจะฝันถึงเกรซและทอมที่มีส่วนร่วมในกิจกรรมทางเพศในครัว แต่ไม่สามารถบอกได้ว่าเป็นจินตนาการที่สดใสของเธอจริงหรือ เผชิญหน้ากับทั้งคู่ที่โต๊ะอาหารค่ำด้วยความโกรธเกรี้ยวเธอทำให้เด็ก ๆ ไม่พอใจและทำให้เกิดความแตกแยกระหว่างเธอกับเกรซ

เช้าวันรุ่งขึ้นแมรี่ขอโทษเกรซโดยบอกว่าการระเบิดของเธอเป็นผลมาจากการทำงานหนักเกินไป จากนั้นเธอก็โทรหาหน่วยงานพี่เลี้ยงเพื่อถามว่าทำไมพวกเขาถึงยังไม่ได้ขึ้นเงินเช็คของเธอและพวกเขาก็บอกเธอว่าเป็นเพราะเธอยังไม่ได้ติดต่อกลับเกี่ยวกับการเลือกพี่เลี้ยงเด็ก แมรี่ถามว่าพวกเขามีพี่เลี้ยงเด็กชื่อเกรซหรือไม่และพวกเขาตอบว่าไม่

แมรี่ไปพบเอเลนและพบว่าเธอตายด้วยกรรไกรที่คอ เมื่อติดต่อกับตำรวจด้วยความประหลาดใจและสยองขวัญเธอรู้ว่าเธอเป็นผู้ต้องสงสัยคนสำคัญ ตำรวจเปิดเผยว่ามีหลักฐานที่กล่าวหาจำนวนมากรวมถึงวิดีโอที่ดูเหมือนว่าแมรี่จะมาถึงบ้านของเอเลนแม้ว่าใบหน้าของเธอจะถูกบดบังด้วยผ้าคลุมศีรษะและแว่นกันแดดและหนังสือเล่มล่าสุดของเธอก็มีการฆาตกรรมด้วยกรรไกร

จากนั้นแมรี่เดินทางไปบ้านเกิดของเกรซไปเยี่ยมป้าของเธอซึ่งเผยให้เห็นว่าเกรซถูกพ่อแม่ทำร้ายตั้งแต่ยังเด็กและตัวเธอเองก็แสดงพฤติกรรมแปลก ๆ แมรี่โทรหาทอมเพื่อเตือนเขาเกี่ยวกับเกรซ แต่เขาไม่รับสาย ที่บ้านเขากำลังอาบน้ำอยู่เมื่อเกรซเดินในชุดชั้นในและถือมีดเล่มใหญ่ เธอเปลี่ยนจากตัวเองที่อ่อนหวานและนุ่มนวลตามปกติของเธอมาเป็นนักยั่วยวนที่รุนแรงด้วยน้ำเสียงที่ทุ้มลึก ขณะที่เธอโจมตีทอมแมรี่กลับบ้าน เกรซอ้างว่าไม่รู้ว่าเกิดอะไรขึ้นพูดซ้ำ ๆ ว่า “ฉันหยุดเธอไม่ได้” เกรซต้องทนทุกข์ทรมานจากความผิดปกติของตัวตนที่ไม่เข้ากันและตัวตนอื่น ๆ ของเธอ “มาร์กาเร็ต” คือคนที่ทำร้ายทอม ในที่สุดแมรี่ก็ทำให้เกรซหมดสติ

หนึ่งปีต่อมาแมรี่และครอบครัวอยู่ด้วยกัน แมรี่นำต้นฉบับที่เขียนเสร็จแล้วของหนังสือเล่มใหม่ของเธอไปที่หลุมศพของเอเลนและทิ้งไว้ที่นั่นขณะที่เอเลนสนับสนุนให้เธอเริ่มเขียนหนังสืออีกครั้ง จากนั้นเธอก็ไปเยี่ยมเกรซในโรงพยาบาลโรคจิต ภาพยนตร์เรื่องนี้จบลงด้วยการที่ “แมรี่” ออกจากโรงพยาบาลใบหน้าของเธอถูกบดบังด้วยผ้าคลุมศีรษะและแว่นกันแดดเช่นเดียวกับในวิดีโอของตำรวจที่เป็นฆาตกรของเอเลน

Mary Morrison (Kristen Davis), a successful author of thriller novels, is happily married to Tom (Dermot Mulroney) with two young children. Her publisher, asking her to write another book, offers a two million dollar advance; she initially declines but has to accept after Tom says he lost half of their estate on a risky investment. Mary’s friend Elaine suggests hiring a nanny to help with the kids as she writes and, after a few interviews, she employs Grace (Greer Grammer).

Mary has writer’s block and uses her blossoming friendship with Grace to inspire her. Mary then starts having what appears to be sexual fantasies about Grace. She also seems to dream about Grace and Tom engaging in sexual activity in the kitchen, but cannot tell if it is real or her vivid imagination. Confronting them both at the dinner table in a tearful rage, she upsets the children and causes a divide between her and Grace.

The following morning, Mary apologises to Grace, saying her outburst was the result of working too hard. She then calls the nanny agency to ask why they haven’t cashed her check yet, and they tell her it’s because she hasn’t got back to them about her choice of nanny. Mary asks if they have a nanny called Grace in their service and they say no.

Mary goes to see Elaine and finds her dead with a pair of scissors in her neck. Contacting the police, to her surprise and horror, she learns she is the main suspect. The police reveal there is a great deal of incriminating evidence, including a video of what appears to be Mary arriving at Elaine’s house, although her face is obscured with a headscarf and sunglasses, and her latest book has a murder with scissors.

Mary then travels to Grace’s hometown, visiting her aunt, who reveals Grace had been abused by her parents as a child, and herself also exhibiting odd behaviour. Mary calls Tom to warn him about Grace but he does not answer. At home, he is in the shower when Grace walks in dressed in lingerie and brandishing a large knife. She continuously switches from her usual sweet, soft-toned self to a violent seducer with a deep voice. As she attacks Tom, Mary arrives home. Grace claims to not know what happened, repeatedly saying, “I couldn’t stop her.” Grace suffers from dissociative identity disorder, and her other identity “Margaret” is who attacked Tom. Mary eventually knocks Grace unconscious.

One year later, Mary and her family are together. Mary takes the finished manuscript of her new book to Elaine’s grave and leaves it there, as it was Elaine who encouraged her to start writing again. She then goes to visit Grace in a mental hospital. The film ends with “Mary” leaving the hospital, her face obscured by a headscarf and sunglasses, as in the police video of Elaine’s killer.

Comments

comments

REVIEW OVERVIEW
openesan.com